Drodzy Stoliczanie,
sympatycy i antypatycy, stali bywalcy oraz okresowi zaglądacze,
nieraz zastanawiacie się, co się u nas na codzień dzieje.
Co kryje się za ramowym planem dnia?
Trudno mi odpowiedzieć na to pytanie, gdyż jako tako ogarniam tę osobę lub grupę, z którą aktualnie rozmawiam. Reszta - to zasługa Osoby, która dołączyła do nas po feriach zimowych. Osoby, która - jak każdy - ma swoje wady i zalety, ma swoje potrzeby i zaspokaja potrzeby innych. Na moją prośbę Osoba napisała coś o sobie i swoim zaangażowaniu:
cel:
- podejmowanie wszelkich działań w celu odciążania księdza, żeby był bardziej dostępny dla innych (nabożeństwa, spowiedź, rozmowy duchowe, interwencje kryzysowe itd.)
środki:
- zaangażowanie, obecność, uprzejmość, cierpliwość i wytrwałość
ład:
- koordynowanie spraw bieżących, żeby zapewnić punktualność i efektywność
- dbałość o zachowanie harmonogramu dnia (o czasie: obiad i kolacja, Anioł Pański, Koronka do Bożego Miłosierdzia)
- dbanie o bezpieczeństwo, zwłaszcza dzieci - odpowiednie reagowanie w sytuacjach konfliktowych, eliminowanie sytuacji niebezpiecznych i niewłaściwych
- stawianie granic, wyznaczanie celów i egzekwowanie ich realizacji, konsekwencja w działaniu
- przygotowywanie posiłków, nakrywanie do stołu i sprzątanie po jedzeniu
- dbanie o czystość i higienę, sprzątanie, odkażanie, porządkowanie, zmywanie
nauka:
- wszelkiego rodzaju stymulowanie rozwoju (choćby nauki obsługi mopa parowego), motywowanie do działania i nauki nowych umiejętności
- edukacja dzieci, korepetycje (np. z matematyki i angielskiego), motywowanie do rysowania szlaczków i nauki pierwszych liter
- włączanie w codzienne czynności (mycie podłogi, podawanie do stołu)
- zwracanie uwagi na dbałość o wspólną własność, dobre maniery i wzajemną uprzejmość
- dbanie o właściwe formy wypowiedzi (zwroty grzecznościowe, nieprzerywanie sobie), korygowanie niepoprawności językowej
wsparcie:
- podnoszenie poczucia wartości i sprawczości
- próby aktywizowania osób wykluczonych, zachęcanie do podnoszenia kwalifikacji (np. kontynuowania edukacji), pomoc w nauce obsługi różnych urządzeń i sprzętów
- asystowanie osobie niewidomej m.in. podczas wyjazdu, na drodze krzyżowej, przy posiłkach
- czytanie książki osobie niepiśmiennej
- pomoc przy redagowaniu korespondencji urzędowej
moce:
- przybliżanie znajomym idei SM i angażowanie ich w jej działalność (ugotowanie obiadu czy gotowość do poprowadzenia nieodpłatnych warsztatów malarskich)
- pozyskanie nowych darczyńców i sponsorów
cytaty:
- “dobry człowiek na dobrym miejscu”
- “lubię panią, bo jest pani konkretna”
- “ksiądz sobie ciebie wymodlił”
- “kurde, bardzo dobrze sobie radzisz”
- “jestem dziś z siebie zadowolona, a ja rzadko jestem z siebie zadowolona”
- “ksiądz ostatnio jest mniej zniecierpliwiony i dużo spokojniejszy”
- “dobrze robisz, to im [dzieciom] dobrze zrobi”
- “jesteś tam bardzo potrzebna Panu Bogu”
Wielu z Was też się zastanawia, skąd się biorą pieniądze na to wszystko.
Odpowiadam zawsze tak samo.
Z ofiar Ludu Bożego.
Od Was.
I teraz potrzeba ich więcej.
Żeby utrzymać obecny stan rzeczy, potrzebujemy jeszcze 1300 zł. Przynajmniej. Co miesiąc. Może być bezpośrednio w gotówce, może być na nasze konto w Caritas DW-P: 34 1240 6074 1111 0010 7148 0935, najlepiej z dopiskiem OSOBA. Może być w formie odliczenia 1,5% podatku
Więcej szczegółów podam osobiście Zainteresowanym.
Jeśli będzie to wolą Bożą, to pieniądze się znajdą. A jak ktoś pierwszy znajdzie, to niech powie.
Z góry dziękuję.
Szczęść Boże!!
ks. Konrad Hasior ![]()
513 100 554