Można założyć konto na https://mega.nz/, wgrać tam i udostępnić tu link. Ogólnie na dyskach forum nie ma tak dużo miejsca na wrzucanie multimediów.
Małpi gaj się sprawdza. U nas w domu jest chusta do bujania się zawieszona pod sufitem i wielu dzieciakom się podoba.
Hej, ja zawsze korzystam z wetransfer.
Nie przerzucałem, gdyż uznałem, że może ktoś się skusi i zechce dołączyć do grupy na Telegramie.
Ale ok, proszę bardzo:
PROTOKÓŁ
Udział wzięli, w kolejności alfabetycznej:
- Ula Banaś - członkini grupy zarządzającej remontem i wprowadzką na Ząbkowską, odpowiedzialna za komunikację w sprawie remontu i wprowadzki, z Pragi Północ, tel. 796 023 443
- @MarcinKo lanowski - mąż, ojciec, ze Starej Miłosnej
- Ania Kuch - żona i matka, odpowiedzialna za wspieranie rodziców na polu wychowawczym, z Marek, tel. 791 990 216
- Marek Kuch - mąż, ojciec, z Marek
- Mariusz Laskowski @Laskin - mąż, ojciec, odpowiedzialny za wyprowadzkę z Brzeskiej i kapituły wewnętrzne, współodpowiedzialny za Dom Publicystyczny, z Kamionka
- Marcin Łatwiński - mąż, ojciec, odpowiedzialny za drzwi wejściowe, z Pragi Północ
- Teresa Łukasiak - żona, matka, z Kamionka
- Halina Nienałtowska - matka, z Pragi Północ
- Małgorzata Nowak - matka, babcia, odpowiedzialna za kuchnię i częściowo za ciucholand, z Pragi Północ
- Ewa Szymerska - matka, babcia, odpowiedzialna za przyjmowanie i wydawanie żywności, z Pragi Północ
- @Darek Wieteska - mąż, ojciec, członek grupy zarządzającej remontem i wprowadzką, osoba z największym doświadczeniem remontowo-budowlanym i inicjator spotkania
- Elżbieta Zacharek - żona, matka, babcia, współodpowiedzialna za Dom Publicystyczny
- @ksKonradHasior - kierownik, kapelan i skarbnik Klubu, starający się nie przeszkadzać tym, którzy chcą coś robić, protokolant
Oto myśli wolne, które podczas spotkania padły:
- Przenosimy się w skali nie 1:1 ani nawet 2:1, tylko 2:0,9. Trzeba zrobić poważną selekcję. Według jakiego klucza?
- Stolica Mądrości podobno jest klubem rodzinnym, wspierającym mądre wychowanie dzieci i młodzieży w Stolicy. Czy rzeczywiście? Czy wszystko co jest tu chcemy przenieść tam?
- mamy tu chaos i nieatrakcyjną przestrzeń, za dużo rzeczy, bylejakość, kurz
- zabawek powinno być mniej, ale lepsze
- p. Ania Kuch:
(1) zobowiązała się zadbać o właściwy przepływ maskotek
(2) już zaczęła i dalej będzie prowadzić trening umiejętności społecznych (TUS)
- szczególnie dla dzieci z klas 0-III
- w październiku w środy 17:00-19:00 - ZBIERACTWU NIE!
- fotele kręcone precz!
- co z piłkarzykami i stołem do ping-ponga - dyskusja
- mamy tam właściwie dwa pomieszczenia. Jedno ciche, drugie głośne?
- mamy teraz 10 dzieci z klas 0-III
- czy chcemy pozyskać nowe?
- czy mamy profesjonalny projekt?
- czy mamy kompleksową wizję?
- jaki problem chcemy rozwiązać?
- PO CO ISTNIEJE STOLICA MĄDROŚCI?
- jakie mamy zasoby
- ludzkie
- finansowe
- lokalowe?
- jaką mamy ogólną koncepcję?
- chcemy pomagać dzieciom w odnajdywaniu się
- dziecko najpierw? - dyskusja
- pokój cichy nie tylko do nauki szkolnej, lecz i do TUSu
- tam nie wyjdziemy na ulicę ani raczej na podwórko
- wycieczki jak najbardziej
- skupmy się tylko uczniach klas I SP - I LO, bo takie mamy zasoby lokalowe
- nie zapraszajmy młodszych niż 7 ani starszych niż 16 lat
- zrezygnujmy z ciuchów i wydawania żywności
- ale wtedy staniemy się świetlicą a nie klubem rodzinnym
- dyskusja zażarta - to może jednak przygotujmy lokal pod grupę wiekową 7-16, ale bądźmy otwarci na ich krewnych i znajomych, szczególnie na rodziców i rodzeństwo
- utrzymajmy skarb klubu rodzinnego
- kto przyszedł pierwszy raz, jest gościem
- kto przyszedł raz drugi i kolejny, jest u siebie - Ania i Ula opracują wizję wprowadzki
- jak się pojawią nowe dzieci, poszukamy więcej opiekunów
- w tej chwili jedyną czynną profesjonalistką jest p Ania i ewentualnie ja do jej pomocy, więc nie szukamy i nie zapraszamy nowych dzieci
- żywność i ciuchy warto utrzymać, gdyż wielu ludziom to pomaga przetrwać ciężkie czasy
- żywność wydawana jest dyskretnie, może i ciuchy też przyjmować i wydawać poza godzinami pedagogiczno - wychowawczymi?
Mój komentarz osobisty:
Nie mam wizji.
Wizję ma Pan Jezus w Kościele swoim. A Kościół mi powiedział: pracuj z dziećmi i młodzieżą, pod płaszczem Stolicy Mądrości. Rób co chcesz, tylko bez długów i skandali.
Co chcę?
Pracować z dziećmi i młodzieżą jak najlepiej, czyli wspierać rodziny. W tym Przyszliście do mnie, więc chcę Wam towarzyszyć i się z Wami modlić.
Modlić się z Wami szczególnie na Mszy w pierwszą niedzielę miesiąca w sali kurialnej o 11:30. Towarzyszyć Wam podczas kapituły w pierwszą środę o 19:00. Chętnie komuś oddam prowadzenie kapituły i finanse, choć nie cofam się przed odpowiedzialnością i będę to robił, dopóki ktoś się nie znajdzie.
Na Mszy codziennej zwykle ktoś jest, intencje się pojawiają, do spowiedzi też ludzie przychodzą.
Kaplicę przenosimy, mój gabinet przenosimy. Reszta do ustalenia między Wami.
Wyrazem mojego dorastania do powyższych słów jest pomysł na bibliotekę, gdzie coraz bardziej słucham Uli.
Spotkanie to było bardzo potrzebne i bardzo owocne. Wsadziło kij w mrowisko. @Darek Wieteska zechce przyjąć podziękowania za inicjatywę.
Mam nadzieję na owocną kapitułę wewnętrzną, którą zorganizuje @Laskin , oraz zwyczajną, na którą zapraszam wszystkich już na środę 2 X 2024 na godziny 19:00-20:15 do naszej starej siedziby przy Brzeskiej 13.
Niech Aniołowie Stróżowie czuwają nad nami.
Szczęść Boże!!
@ksKonradHasior
Czym są:
Kapituła wewn i zwyczajna?
Kapituła miesięczna / zwyczajna to zebranie wszystkich zainteresowanych by podsumować to co było i zaplanować to co będzie. Zwykle w pierwszą środę miesiąca 19:00-20:15. Tu zapadają nasze wspólne decyzje.
Kapituła wewnętrzna - zebranie stałych bywalców Klubu poświęcone naszym relacjom i sprawom wewnętrznym. Autorski pomysł @Laskin a. Na razie było jedno spotkanie, drugie się odbędzie, gdy inicjator zwoła i nie odwoła.
Budżet możemy spróbować pozyskać, jeśli będziemy wiedzieli na co.
Drodzy, robi mi się dość ciasno w kalendarzu.
Jeśli ktoś chciałby. Obejrzeć mój lokal na Mińskiej to potrzeba jakoś się umówić, a jak nie to się nie narzucam.
Przypominam cel: rozmowa o estetyce pod młodzież.